Utlandsstudier


Pluggar du till sjuksköterska? Utvecklas du genom att resa? Vill du se hur sjuksköterskor jobbar i andra länder? Då har du hittat till rätt flik. Under din studietid har du flera möjligheter till att ta med dig dina erfarenheter och kunskap till ett annat land för en upplevelse för livet!


Utlandsstudier

Som sjuksköterskestudent har man möjlighet att åka iväg som utbytesstudent. Utbytet sker när man går i termin 5 och vilka länder man kan åka till varierar mellan vår- och hösttermin. Några möjligheter är Kenya, Chile, Spanien, England, Kina och Nederländerna. Som utbytesstudent gör man VFU större del av sitt utbyte. Utbytet varar i ca 13 veckor.


Förutom utbyte på vår- och hösttermin så kan man åka under sommaren, innan man börjar termin 5. Under sommaren finns bara möjligheten att åka till Kenya.


FAQ:


Vad gör man under utbytet?

Utbytet består mest av VFU på ett universitetssjukhus, men man har även internationella basgruppstillfällen. Förutom skolarbete och praktik så har man lediga dagar då man kan åka runt och utforska landet. Man får möjlighet till att skapa internationella kontakter och få vänner under utbytet.


Vad kan man tillgodoräkna om man åker på utbyte?

Om utbytet går bra och allt genomförs så kan man tillgodoräkna basgruppstillfällen, praktiken och andra mindre obligatoriska moment. Man kan säga att man gör samma saker som sina kurskamrater i Linköping, bara i ett annat land. Detta innebär alltså att man inte kommer hamna efter en termin utan kan fortsätta som sina kurskamrater.


Om man åker på sommarutbytet är det endast praktiken i termin 5 som man kan tillgodoräkna, alltså så behöver man inte göra den under termin 5.


Hur fungerar det med tentor och andra obligatoriska moment?

Några mindre obligatoriska moment har du möjlighet att genomföra under ditt utbyte. Tentor är dock något som skrivs hemma i Sverige.


Hur fungerar finansieringen under utbytet?

När man har blivit antagen till att åka på utbyte kan man börja söka flera olika stipendier för att kunna finansiera sitt utbyte.

Förutom stipendium kan man ansöka om utökat CSN-lån.


Hur fungerar det med boende?

Antingen så hjälper skolan dig med att hitta ett boende eller så kan du att på egen hand leta efter ett boende.


Kan man läsa om tidigare utbytesstudenters erfarenheter och upplevelser?

Ja, självklart! Och gör det gärna för att få en liten uppfattning om hur det kan vara under ett utbyte.

Via länken nedan kan ni läsa gamla reseberättelser från tidigare utbytesstudenter.

När du har kommit till sidan kan du i vänsterspalten välja om du vill läsa reseberättelser för dem som har åkt inom eller utanför EU.

https://www.student.liu.se/ut/hu/reserapporter?l=sv


Om du är intresserad och vill läsa på ytterligare lite till om utlandsstudier så kan du kolla in LiU:s hemsida. https://www.student.liu.se/ut/hu?l=sv


Om du har några frågor så är det bara att du hör av dig till internationellt ansvariga i styrelsen; antingen via mejl som du hittar på hemsidan eller via facebook!Där hittar du även kontaktuppgifter till Medfak International som har hand om de olika utbytena, de kan ge dig ytterligare information. Varje höst anordnas en inspirationsträff, vanligtvis en lunchföreläsning där man får mer information om vad det innebär att vara utbytesstudent.


SUGEN FAST ÄNDÅ INTE?

Vill man inte åka utanför Sverige för att träffa utbytesstudenter så kan man som student söka till fadder för de inresande studenterna, detta skickar styrelsens internationellt ansvariga ut information om när det är dags, vilket brukar vara i slutet av terminerna. Faddertiden infaller augusti-november respektive januari-april varje år men man söker till en av perioderna. Som fadder finns man som stöd och hjälp åt sin utbytesstudent, man hittar på aktiviteter både på egen hand men även arrangerade av Consensus internationella utskott.  Ett annat sätt att träffa utbytetsstudenter är att ansöka till internationellt ansvarig i sektionsstyrelsen, då får man möjligheten att träffa många utbytesstudenter från alla programmen då man även sitter med i Consensus internationella utskott.


Consensus internationella utskott går det bra att maila på ia@consensus.liu.se, då når du representanterna från alla program. Men det går självklart också bra att kontakta styrelsens representant.


Copyright © All Rights Reserved